(Лесной царь, Андрей Шишкин) Живял някога един цар, който искал да

...
(Лесной царь, Андрей Шишкин) Живял някога един цар, който искал да
Коментари Харесай

Най-важният човек, най-важната постъпка, най-важният ден

(„ Лесной царь ”, Андрей Шишкин)

Живял в миналото един цар, който желал да научи колкото се може повече за живота. До ушите му стигнал слух, че някъде в планината има аскет, който знае отговорите на всички значими въпроси. Отишъл царят при него. Отшелникът се оказал беловлас дъртак, който копаел цветните лехи в дворчето си. 

Слязъл царят от коня си, поклонил се на стареца и рекъл:

– Дойдох при тебе, с цел да получа отговор на три въпроса – кой е най-важният човек на земята? Коя постъпка е най-важна в живота? Кой ден е най-съществен от всички останали?

Отшелникът нищо не отвърнал, а траял умерено да си копае в градината. Царят запретнал ръкави да му помогне. Както си копаели двамата, внезапно по ската се задал човек с лице обляно в кръв. Затичал се към него царят, спрял го, утешил го, донесъл вода от реката, измил и превързал раните на непознатия несретник. След това го пренесъл в колибата на отшелника и го поставил в леглото да легне.

На идната заран се върнал при отшелника, а той още веднъж се трудел – цветя засаждал.

– Отшелнико, приятелю, ти не отговори на моите въпроси.

– Ти самичък си отговори – споделил отшелникът.

– Как по този начин? – изумил се царят.

– Виждайки моята напреднала възраст и отпадналост, ти се съжали над мен и ми оказа помощ. Докато окопавахме лехите, аз бях най-важният човек за теб, помощта ти беше най-важната постъпка за мен. Появи се ранен човек, неговата болежка се оказа по-важна от моята потребност, ти го избави и той се трансформира в най-важния човек за теб, а помощта ти се трансформира в най-важната постъпка за него – най-хубавото нещо е положителното, което му стори.

– Прав си, мъдри човече…, в този момент мога да си отговоря и на третия въпрос – кой ден в живота на индивида е по-голям от останалите? – промълвил царят.

Най-важният ден е днешният ден!

Картини: Андрей Шишкин

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР